ŠTO JE PROSTATA?

www.domzdravlja-novagradiska.hr
Prostata je žlijezda veličine kestena smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. Dakle, temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost, a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca. Najčešće promjene na prostati su upala (prostatitis) i benigna prostatična hipertrofija (BPH).

Uvod

Vjerojatno niti jedan dio tijela muškarca nije toliko česta tema razgovora, razmjenjivanja iskustava, bojazni, čvrstih, ali najčešće i krivih uvjerenja kao što je to prostata. To se osobito događa posljednjih petnaestak godina zbog utjecaja iz svijeta žurnalizma, dostupnosti sve većeg broja informacija, pritiska farmaceutske industrije ali i nastojanja službenog zdravstvenog prosvjećivanja.

Mit

Prosječan muškarac (jednako kao i žena) smatra prostatu organom koji krije sve tajne njegove spolne (ne)moći te kako je u slučaju pojave bilo kakvih seksualnih smetnji svakako potrebno liječiti prostatu. Niti jedna od ovih pretpostavki nije točna.

Međutim, prostata je u neposrednom odnosu s mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te vrlo bitna za plodnost muškarca što ljudi često ne razlikuju od seksualnosti. Stoga i najmanje tegobe s mokrenjem, a osobito s erekcijskom funkcijom vrlo često mogu poljuljati samopouzdanje, uzrokovati osjećaj izgubljene muškosti te dovesti do zabrinutosti i straha koji najčešće nadilazi okvire realnosti.

Anatomija i fiziologija

Iskustvo govori kako nije suvišno napomenuti da prostatu imaju samo muškarci. Prostata je žlijezda veličine kestena (narodni naziv - kestenjača, oficijelni - predstojna žlijezda) smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Neposredno uz stražnju plohu prostate smješteni su sjemeni mjehurići, također dvije sitne žljezdane tvorbe. Prostata se sastoji od sitnih žlijezda i njihovih izvodnih kanalića. Počinje se povećavati početkom puberteta i staje s rastom oko dvadesete godine da bi se najčešće ponovo počela mijenjati s početkom petog desetljeća.

Mokraćna cijev prolazi kroz prostatu i upravo u tom segmentu mokraćne cijevi nalaze se sitni otvori kanala kroz koje u prostatičnu uretru dolaze sekreti sjemenih mjehurića i spermiji (iz testisa) čineći tako, zajedno sa sekretom prostate, sjeme (spermu, ejakulat). Osnovna funkcija prostate je proizvodnja većine tekućine u sjemenu. Tekućina (sekret) prostate i sjemenih mjehurića štite i prehranjuju spermije na njihovom putu do jajne stanice žene u maternici. Dakle, temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost a ne spolnu (seksualnu) moć muškarca.

Budući da mokraćna cijev prolazi sredinom prostate svaka znatnija promjena u prostati (najčešće upala, dobroćudno povećanje i rak) mogu dovesti do smetnji mokrenja. Upalne bolesti (osobito akutni prostatitis) su tipične za mlađu dob muškarca dok se benigno povećanje a osobito rak prostate iznimno rijetko pojavljuju prije pedesete godine.

Autor: plivazdravlje.hr
13.05.2014.

KORISNEVIJESTI IZ ARHIVE